Docking Station ce este, la ce se foloseste?

docking station

Laptop-urile au o cota de piata din ce in ce mai mare in ultimul timp datorita portabilitatii si autonomiei pe care confera.

Nu mai este necesar sa petrecem mult timp in fata biroului atunci cand avem de lucru, putem face acest lucru in parc sau in timp ce mergem la o terasa pentru a manca ceva.

Partea mai putin reusita este atunci cand la laptop sunt conectate foarte multe periferice si incepem sa ne incurcam in cabluri. Atunci cand revii acasa si incepi sa conectezi toate gadgeturile aditionale la laptop, iti dai seama ca mai bine ramaneai sa lucrezi acasa, evitand astfel timpul pe care il vei pierde conectand o multime de cabluri la calculator.

In plus, un laptop nu beneficiaza de foarte multe variante de conectica. Rar gasim mai multe porturi video sau USB de tip 3.0, ce sa mai vorbim de porturi audio sau iesiri video de calitate superioara.

Pentru a evita aceste neajunsuri avem varianta unui docking station (statie de andocare). Acesta ofera marele avantaj de a mentine tot ce inseamna periferice (mouse, monitor, tastatura, imprimanta si altele) conectate in permanenta prin intermediul unui ”hub central” pe care se aseaza laptopul.

Ce este un docking stattion?

Practic o statie de andocare este un cadru hardware cu un set complet de porturi care ne ofera posibilitatea de a transforma laptop-ul intr-un desktop fara a sacrifica confortul oferit de autonomia oferita de acesta.

Dock Laptop HP

Acestea sunt de doua feluri:

  • statii de andocare la rece – computerul se inchide inainte de a fi scos din doc;
  • statii de andocare la cald – computerul ramane deschis si poate fi scos in siguranta din doc.

Vorbind in ansamblu, docking station-urile sunt de fapt replicatoare de porturi care permite conectarea unui laptop prin folosirea unui singur cablu USB (de preferat un USB 3.0, pentru a putea beneficia de o latime de banda cat mai mare), iar acesta preia rolul unei retele LAN sau cea de adaptor video suplimentar.

Statiile de andocare beneficiaza de o conectica de exceptie.
Pentru interfata beneficiem de:

  • mufe HDMI;
  • adaptoare VGA la DVI;prin intermediul acestui adaptor vizualizarea unui film devine o placere;
  • porturi LAN Gigabit, care ne vor asigura o viteza mai mare a internetului, comparativ cu cea de care avem parte prin wi-fi-ul laptop-ului;
  • porturi USB (de la 1.0 pana la ultima varianta 3.0);
  • mufe jack pentru microfon sau pentru casti;
  • mufe HDMI care suporta cu usurinta rezolutia Full HD la 1080p, 16-bit si 32-bit true color;
  • porturi audio.

Orice docking station permite conectarea laptopului la doua monitoare, astfel laptopul devine o adevarata statie de lucru.
Nu in ultimul rand, un docking station poate fi si un incarcator de mare viteza, este suficient sa andocam laptop-ul, iar acesta se va incarca aproape imediat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.