Cum prelungesti durata de viata a bateriei laptopului tau?

baterie laptop

Una dintre cele mai importante piese ale unui laptop este bateria. De cele mai multe ori, alegem laptopul in detrimentul unui sistem desktop datorita portabilitatii si faptului ca poate fi folosit oriunde, deci si datorita bateriei.

Din pacate, bateriile de pe orice dispozitive moderne au o durata de viata mai mica decat dispozitivul in sine. Ciclurile de incarcare-descarcare, modul de depozitare si modul de utilizare a laptopului pot decide rapiditatea cu care bateria se uzeaza.

Cum faci ca bateria laptopului tau sa aiba o viata mai lunga?

Din fericire, exista o serie de reguli care daca sunt respectate pot oferi o baterie mai puternica pe termen lung:

  • Depoziteaza si foloseste bateria la o temperatura corecta!. Depozitarea bateriei, atunci cand nu este folosita, trebuie sa se faca la o temperatura de maxim 25 de grade si cu o incarcare de 40 % din capacitate. Poti sa o depozitezi chiar si in frigider, daca vrei sa te bucuri din plin de ea atunci cand reiei folosirea. Folosirea nu trebuie sa fie nici ea la temperaturi mai mari, asadar, este bine sa nu stai cu laptopul in priza tot timpul. Motivul este cat se poate de simplu: bateria va fi solicitata la temperaturi mult mai mari decat cele pe care le poate suporta.
  • Nu scoate si nu baga bateria in laptop atunci cand acesta este in functiune. Daca vrei sa scoti bateria din laptop este bine sa o faci atunci cand acesta este oprit. In caz contrar, exista riscul de socuri si de o deteriorare accentuata.
  • Descopera metoda 80/20. Desi este destul de greu de implementat, aceasta metoda iti poate tine bateria laptopului mult mai multa vreme intr-o stare excelenta. Metoda 80/20 presupune sa nu lasi niciodata laptopul sa se descarce la sub 20% din capacitate, dar nici sa il incarci la peste 80%.
  • Nu consuma niciodata intreaga capacitate a bateriei. Desi este ultimul sfat, este cel mai important. Descarcarea completa a laptopului poate duce la deteriorarea bateriei si in unele cazuri si la deteriorarea altor piese ale laptopului. Este bine sa folosesti incarcatorul ori de cate ori bateria ajunge la sub 20%.

Daca nu respecti toate aceste reguli, nu ai probleme chiar atat de mari. Tehnologia este din ce in ce mai performanta iar bateriile sunt din ce in ce mai ieftine, asadar, poti incand sa o inlocuiesti. Totusi, pentru cheltuieli cat mai mici, este bine sa incerci sa tii cont de ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.