Cum inlocuiesti lampa unui ecran de laptop?

schimbare lampa laptop

Daca te confrunti cu un ecran de laptop ce nu mai este luminat, afisand doar o imagine intunecata in fundal, atunci, cel mai probabil, lampa acestuia este arsa. Solutiile sunt cat se poate de evidente in acest sens: inlocuirea lampii sau inlocuirea integrala a ecranului. Nu sunt intocmai actiuni usoare, asadar, cel mai bine este sa ajungi intr-un service specializat, in asa fel incat sa nu generezi mai multe probleme.

Evident, nu te opreste nimeni sa incerci de unul singur sa inlocuiesti lampa sau ecranul, asadar, daca iti doresti sa o faci, este bine sa urmezi cativa pasi. Ne axam, pentru moment, pentru inlocuirea lampii de laptop. Este o actiune dificila, care necesita multa atentie, asadar, respectarea catorva sfaturi este extrem de importanta.

Ce trebuie sa faci inainte de a te apuca de inlocuit lampa?

In primul rand, trebuie sa iti asiguri un mediu de lucru cat mai curat si mai ordonat. Este bine sa eviti riscul de a acumula praf sau scame in interiorul ecranului, deoarece acest lucru poate stirbi din calitatea experientei pe care o vei avea atunci cand folosesti laptopul.

Trebuie sa ai mereu la indemana un carnet unde sa notezi locul fiecarui surub pe care il desfaci si fiecare pas pe care l-ai urmat. In felul acesta iti va fi mult mai usor sa montezi la loc laptopul si vei elimina eventuale probleme ulterioare. Daca ai la indemana si un aparat foto pentru a face fotografii, este cu atat mai bine. Nu este suficient sa notezi si sa faci poze, ci si sa memorezi pozitiile fiecarei piese.

Pas 1: scoate ecranul laptopului

Un prim pas pe care trebuie sa il faci este sa scoti ecranul din laptop. Este pasul cel mai simplu, ce implica eliminarea suruburilor de pe rama, eliminarea ramei laptopului cu foarte mare atentie si deconectarea tuturor cablurilor care leaga ecranul de laptop.

Schimbarea propriu zisa a lampii incepe odata ce ecranul LCD este indepartat din laptop. De regula, acesta are o serie de folii si niste banda adeziva lipite pe spate, ce trebuie sa fie indepartate si puse intr-un loc sigur, deoarece vei avea nevoie de ele.

De regula, lampa ecranului este situata in partea de jos, unde vei descoperi niste cabluri lipite tot cu banda adeziva. Aceasta banda trebuie sa fie si ea indepartata.

Pas 2: dezlipeste placa de circuite

Urmatorul pas este dezlipirea placii de circuite, prezenta pe rama de plastic. Ai mare grija, in asa fel incat sa nu o indoi.
Indepartarea placii de circuite trebuie sa fie urmata de desfacerea cu usurinta a ecranului, prin indepartarea ramei de metal ce ii asigura stabilitate. Exista mai multe sisteme de blocare pe care le poti desface cu o surubelnita
Odata ce ai separat cadrul metalic de baza de plastic, este indicat sa eviti atingerea componentelor cu degetele, deoarece poti lasa urme permanente pe ecran. Daca ai la indemana, niste manusi chirurgcale nu strica.

Pas 3: inlocuieste lampa veche

Baza de plastic este cea pe care o vei dezmebra in continuare, prin demontarea aparatorii de metal ce protejeaza lampa de display. Ai grija cu cablurile din interior si scate cu atentie reflectorul. Lampa de display este situata in reflector, asadar, trebuie separata dupa ce acesta a fost scos din ecran.
Dupa eliminarea lampii vechi se poate monta lampa noua si se poate verifica prin conectarea la mufa invertorului si pornirea laptopului.

Concluzii

Procesul este unul complex si migalos, asadar insistam pe notarea fiecarui pas si pe poze. De asemenea, insistam pe ideea de a merge la un service profesional, care te poate scuti de multa munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.