Cea mai ieftina configuratie pentru un laptop de gaming

Datorita mobilitatii si autonomiei oferite, laptopurile au devenit din ce in ce mai cautate. Astazi un laptop cu o configuratie buna este la un pret numai cu putin mai mare fata de costul unui un desktop, asa ca din ce in ce mai multi utilizatori prefera achizitionarea sistemelor portabile.

Laptopurile sunt folosite pentru diverse activitati: in activitatea de birou, ca si centru multimedia (vizionare de filme, auditii muzicale, accesarea internetului) si pentru jocuri.

Multe persoane aleg sa se joace de pe laptop ieftin, insa un sistem portabil pentru jocuri este diferit fata de un laptop care are o destinatie uzuala. O asemenea configuratie este de regula mai scumpa fata de una obisnuita, dar cu putina atentie putem avea un laptop de gaming bun la un pret decent.

Procesorul

Procesorul nu trebuie sa fie neaparat de ultima generatie si poate fi unul ceva mai slabut. Asadar, nu va este necesar un procesor i7 pentru care veti plati mai mult dar de ale carui performante nu aveti nevoie. Desi exista pareri ca intre un i3 si un i5 nu sunt diferente majore, ganditi-va ce se intampla atunci cand aveti nevoie sa procesati detalii ca apa si pamant.
Recomandat este sa va orientati catre un Core i5 in versiune quad – core (cele cu sufixul HQ sau HK – acestea din urma desi sunt foarte puternice sunt din pacate foarte scumpe).

Placa video

Placa video este din punctul meu de vedere cel mai important element al unui laptop de gaming. Sunt categoric de evitat laptopurile cu placa video integrata. Pentru jocuri trebuie sa aveti o placa video dedicata de ultima generatie.

Singurele placi video de calitate sunt cele oferite de NVIDIA (imi amintesc cu nostalgie timpurile cand acest producator isi disputa suprematia cu cei de la AMD, care din pacate nu au reusit sa ramana competitivi pe acest domeniu).

Recomandarea mea este sa alegeti placile de generatie superioara bazate pe arhitectura Maxwell (GTX 960M, 970M si 980M) sau placile grafice din seria 10 (GTX 1050, 1070, 1070 sau chiar 1080). Desi sunt scumpe, merita, deoarece placa video este ”inima” unui laptop pentru jocuri.

Display

Ecranul este de asemenea un element important pentru un laptop de gaming. Pe piata se gasesc modele cu ecrane de 15” sau de 17”, acestea din urma la un pret semnificativ mai mare.

Din punctul meu de vedere un ecran de 15” este suficient pentru o imagine buna, insa atentie la tipul de ecran. Este obligatoriu ca acestea sa fie de tip IPS sau PVA.

Ca si rezolutie,m-as opri asupra unui Full HD. Desi exista modele cu rezolutie UHD afisarea jocurilor in 4k este dificila chiar si pentru un desktop.

Memoria

Referitor la memoria RAM, sunt suficienti 4 Gb de ram. Diferenta intre 4 si 8 Gb de ram nu influenteaza decat intr-o mica masura FPS-urile.

Hard diskul

Hard diskul ar trebui sa fie SSD, insa pentru minimizarea bugetului este suficient sa avem un mic SSD pentru sistemul de operare si un HDD secundar.

Bateria

Bateria nu este asa de importanta (pentru ca oricum laptopul va sta in priza), deoarece este limitata si nu poate oferi multa energie. Un gaming intensiv consuma multe resurse, iar bateria va fi epuizata repede.

Ideal ar fi sa avem si o interfata wireless, conectori USB Type – C (cu suport USB 3.1, Thunderbold si Display Port) si o iesire HDMI.

Recomandare Acer Aspire F5-573G-73L3 Intel Core Kaby Lake i7-7500U 256GB 8GB Nvidia GeForce GTX 950M

Acer Aspire F5-573G-73L3 Intel Core Kaby Lake i7-7500U 256GB 8GB Nvidia GeForce GTX 950M

Unul dintre laptopurile pe care le-as achizitiona ar fi acest laptop Acer, Aspire F5-573G-73L3 Intel Core Kaby Lake i7-7500U 256GB 8GB Nvidia GeForce GTX 950M 4GB FHD.

Acesta are un procesor de ultima generatie Intel i7, hard disk de tip SSD (este cel mai rapid tip de hard disk existent), 8Gb de ram si o puternica placa video NVIDIA Ge – Force GTX 950M, interfata wireless si o conectica de exceptie: 1 port USB 2.0, 1 port HDMI, 1 port RJ45, 2 porturi USB 3.0 si 1 USB Type-C.

Leave a Reply

Your email address will not be published.